ΤΡΑΜ
Η πρόταση μας είναι ένα ελαφρύ υβριδικό τραμ που θα ξεκινάει από την ΒΙΠΕΘ και θα καταλήγει στο αεροδρόμιο. Υβριδικό γιατί θα κινείται με ρεύμα και με πετρέλαιο. Με ρεύμα μέσα στην πόλη και με πετρέλαιο εκτός αυτής. Έτσι η αρχική επένδυση θα είναι χαμηλότερη. Στην συνέχεια μπορεί όλο το δίκτυο να γίνει ηλεκτροκίνητο. Ένα μέσο που θα εξυπηρετεί τα εργοστάσια, τον αστικό πληθυσμό καθώς και τον επισκέπτη. Οι εγκαταστάσεις του θα βρίσκονται στο στρατόπεδο Λεβαντή στην Σίνδο. Εκεί θα είναι ο χώρος αναχώρησης και άφιξης καθώς και το μηχανοστάσιο και ο χώρος στάθμευσης των συρμών. Από εκεί επίσης θα ξεκινάνε 4 τοπικά λεωφορεία για τέσσερις διαφορετικούς προορισμούς. Ο ένας για την μία πλευρά(ΑΜΣΤΕΛ) της ΒΙ.ΠΕ. Ο άλλος για την άλλη πλευρά (ΜΥΘΟΣ) της ΒΙ.ΠΕ.Ο τρίτος θα συνδέει το χωριό της Σίνδου τα ΤΕΙ την Χαλάστρα και τα Κύμινα και Μάλγαρα. Και ο τέταρτος θα συνδέει τα Κουφάλια, Χαλκηδόνα, Άγιος Αθανάσιος Νέα Αγχίαλος και Νέα Μεσήμβρια. Η πυκνότητα των δρομολόγιων των λεωφορείων θα ρυθμίζονται ανάλογα με τις ώρες αιχμής των εξυπηρετούμενων περιοχών.
Στην ανατολική πλευρά θα συνδέει και τον υφιστάμενο χώρο μετεπιβίβασης του ΙΚΕΑ. Έτσι θα συνδεθούν η Ανατολική εξωτερική περιφερειακή πλευρά της Θεσσαλονίκης με την Δυτική Εξωτερική Περιφερειακή πλευρά της πόλης.
Θα είναι ένα ελαφρύ τραμ του οποίου οι γραμμές θα τοποθετηθούν στο υπάρχον οδικό δίκτυο της πόλης. Στις γραμμές του θα μπορούν να κυκλοφορούν και αυτοκίνητα. Αν πρόκειται να κατασκευαστεί με αυτοχρηματοδότηση τότε την βασική διοίκηση και διαχείριση θα την έχει ο επενδυτής. Αυτός που θα κατασκευάσει τις υποδομές. Βέβαια οι προδιαγραφές και η συχνότητα των δρομολογίων θα ορίζονται από την πολιτεία και τους δήμους. Αλλά τα βαγόνια θα μπορούν εκτός από τον επενδυτή να τα αγοράζουν και πολίτες. Δηλαδή θα μπορεί ο καθένας που θέλει να επενδύσει τις οικονομίες του να αγοράζει μετοχές από βαγόνια. Τα οποία μετά από τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας στο τέλος του έτους να του αποδίδει μέρισμα κερδών. Οι δε μετοχές αυτές θα μπορούν να μεταβιβάζονται και να διαπραγματεύονται. Σε καμία περίπτωση ο μέτοχος βαγονιού δεν θα έχει δικαίωμα διοίκησης λόγου ή εργασίας στην εταιρία.
Το τραμ θα συνδέει όλα τα σημαντικά τουριστικά εμπορικά βιομηχανικά και συγκοινωνιακά σημεία της πόλης:
Συγκοινωνιακοί κόμβοι. Κόμβος αφετηρίας Σίνδου, Σταθμός ΚΤΕΛ Σιδηροδρομικός σταθμός, Λιμάνι, Κόμβος ΙΚΕΑ και Αεροδρόμιο,.
Ξενοδοχεία. Grand Hotel , Kapsis, Met,όλα του κέντρου και της παραλίας Queen Olga, Nikopolis κλπ.
Τουριστικά αξιοθέατα. Διαδρομή του ιστορικού κέντρου και της Νέας Παραλίας,
Βιομηχανία. Σύνδεση της πόλης με την καρδιά της βιομηχανίας στην ΒΙΠΕΘ.
Εμπορικά κέντρα. One Salonica, Εμπορικό κέντρο Θεσσαλονίκης, IKEA, Leroy, Apollonia
Νοσοκομεία. Γενική Κλινική, Διαβαλκανικό, Νοσοκομείο Άγιος Παύλος.
Η ανατολική και η δυτική Θεσσαλονίκη συνδέονται εύκολα και γρήγορα με ένα μέσο.
Με την μελλοντική ολοκλήρωση του Μετρό, τα λεωφορεία, τους ποδηλατοδρόμους και το ελαφρύ τραμ που προτείνουμε η πόλη θα έχει ένα πολύ καλό συγκοινωνιακό πλέγμα που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της.