ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα στην πόλη διάσπαρτα, γύρω στις 15 τοπικές δημοτικές αγορές. Αυτές, θα είναι χώροι εξυπηρέτησης και διασκέδασης των πολιτών με συγκεντρωμένες πολλές δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες και θα αποτελέσουν μία μετεξέλιξη των λαϊκών αγορών. Γιατί πρόθεση μας είναι σταδιακά σε βάθος δεκαετίας να καταργηθούν οι λαϊκές αγορές από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Δημιουργούν πολλά προβλήματα κυκλοφοριακού και αναστάτωσης στην πόλη και συγχρόνως έχουν χάσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Δηλαδή το να φέρουν σε επαφή τον παραγωγό με τον καταναλωτή. Οι δε απασχολούμενοι στις λαϊκές αγορές αν το θελήσουν, θα μπορούν να βρουν απασχόληση στις νέες αγορές.
Ο σχεδιασμός τους θα είναι ως εξής: Στον υπόγειο χώρο θα λειτουργεί τετραώροφο υπόγειο πάρκινγκ για τις ανάγκες της περιοχής. Στον ισόγειο χώρο θα λειτουργούν τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις κατά βάση τροφίμων. Οι επαγγελματίες που θα επιλεγούν να λειτουργήσουν μέσα σε αυτές κατά προτεραιότητα θα είναι αδειούχοι επαγγελματίες από τις λαϊκές αγορές που θα αποποιούνται την άδεια τους. Θα προτιμηθούν κατά σειρά προτεραιότητάς με δημοτικά, κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Στον πρώτο όροφο του κτηρίου θα στεγαστούν υπηρεσίες του δήμου, ΚΕΠ, αστυνομικά τμήματα που θα παραχωρηθούν δωρεάν στο σώμα, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, δημοτικά ιατρεία, χώροι εστίασης κλπ. Στην ταράτσα του κτηρίου στον δεύτερο όροφο θα δημιουργηθεί ένα όμορφο πάρκο με αναψυκτήρια και χώρο για τα παιδιά.. Όλοι οι όροφοι από το τέταρτο υπόγειο έως και την ταράτσα θα επικοινωνούν με ασανσέρ. Το κόστος κάθε τέτοιας ΤΔΑ είναι περίπου από 2,5 έως 4 εκατομμύρια ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κτηρίου. Η χρηματοδότηση της επένδυσης μπορεί να γίνει είτε από Ευρωπαϊκές πηγές είτε από χορηγίες που θα δίνεται το όνομα του χορηγού στο κτήριο είτε από δημοτικά ομόλογα είτε με την μέθοδο ΣΔΙΤ.Η λειτουργία, η αποπληρωμή και η συντήρηση της αγοράς θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη από τις ενοικιάσεις των καταστημάτων και των χώρων στάθμευσης.
ΟΦΕΛΗ
Για την πόλη. Με την δημιουργία 15 ΤΔΑ φεύγουν οι λαϊκές αγορές μέσα από την πόλη που δημιουργούν πλείστα προβλήματα κυκλοφορίας και καθαριότητας. Δημιουργούνται νέες θέσεις παρκαρίσματος με συνέπεια αύξησης της ροής των αυτοκινήτων. Μπορούν πλέον να δημιουργηθούν ποδηλατοδρόμοι στους κοντινούς οδικούς άξονες σωστά και με ασφάλεια.
Για τον Δήμο. Με την ενοικίαση των χώρων θα έχει ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα. Θα προκύψουν σοβαρές οικονομίες κλίμακος με την μεταφορά υπηρεσιών του στις ΤΔΑ από τυχόν ενοικιασμένα ακίνητα που λειτουργούν σήμερα. Η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών, εκτός από την οικονομία που θα προκύψει από τα κτηριακά, θα έχει ως αποτέλεσμα και την καλύτερη απόδοση αυτών.
Για τους δημότες. Καλύτερη ασφάλεια λόγω της ύπαρξης αστυνομικών τμημάτων. Λόγω της συγκέντρωσης όλων των δημοτικών υπηρεσιών καλύτερη εξυπηρέτηση. Παροχές παιδότοπων, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στην γειτονιά τους. Οι ΤΔΑ μπορούν να γίνουν αιτία δημιουργίας κουλτούρας γειτονιάς. Εξυπηρέτηση με καλές τιμές από τα στεγασμένα πλέον επαγγέλματα της αγοράς. Τόπος αναψυχής στο κέντρο της πόλης στην ταράτσα του κτιρίου. Παρκάρισμα των αυτοκινήτων τους σε πολιτισμένο χώρο ξεχνώντας το άγχος της στάθμευσης. Άνοιγμα νέων δουλειών από τις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν. Σοβαρή υπεραξία που θα δημιουργηθεί για τα ακίνητα γύρω από αυτές .