Σάββας Χαλιαμπάλιας: Θέλουμε τουρισμό επί 12 μήνες το χρόνο στη Θεσσαλονίκη
Σάββας Χαλιαμπάλιας: Θέλουμε τουρισμό επί 12 μήνες το χρόνο στη Θεσσαλονίκη
Την προσέλκυση τουριστών επί 12 μήνες το χρόνο, με παράλληλη ανάδειξη της πολυπολιτισμικής ιστορίας της πόλης, επιδιώκει για τη Θεσσαλονίκη ο Σάββας Χαλιαμπάλιας. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο ντιμπέιτ υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης που είχε κεντρικό θέμα την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Ερευνητικού Εργαστηρίου Τουρισμού «TourLab”, αμφιθέατρο «Αλέξανδρος» του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι 9 υποψήφιοι δήμαρχοι Χάρης Αηδονόπουλος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Δημήτρης Ζιαμπάζης, Μάκης Κυριζίδης, Πέτρος Λεκάκης, Βασίλης Μωυσίδης, Γιώργος Ρακκάς, Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Σάββας Χαλιαμπάλιας, επικεφαλής της παράταξη «γίνεται, μπορούμε» ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο καθηγητής Τουριστικού Μάρκετινγκ Ευάγγελος Χρήστου , κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Οι συμμετέχοντες δέχτηκαν συνολικά 8 ερωτήσεις έχοντας περιορισμένο χρόνο, διάρκειας ενός λεπτού, για κάθε απάντηση. Με σαφήνεια και ειλικρίνεια ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σάββας Χαλιαμπάλιας απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις ως εξής:
– Πως αξιολογείτε την υπάρχουσα κατάσταση τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης;
– Η κατάσταση είναι αποσπασματική χωρίς ένα οργανωμένο σχέδιο. Όλα πάνε στην τύχη και οι οποιες επιτυχίες βασίζονται στον πατριωτισμό των επαγγελματιών και στα φοβερά πλεονεκτήματα της πόλης.
-Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα ελκτικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, και ποιο είναι το δικό σας σχέδιο – εάν διαθέτετε – ώστε να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος της πόλης;
Τα σημαντικότερα ελκτικά στοιχεία είναι τρία. Είναι το παρελθόν, η θέση και η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης. Το παρελθόν της πόλης που περιλαμβάνει διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Όπως είναι η Αρχαιοελληνική, η Ρωμαϊκή, η Βυζαντινή, η Οθωμανική και η Εβραϊκή ιστορία. Η Θεσσαλονίκη είναι οδικός, σιδηροδρομικός και αεροπορικός συγκοινωνιακός κόμβος. Επιπλέον, γειτονεύει με πολύ μεγάλους παγκόσμιους προορισμούς όπως το Άγιο Όρος, ο Όλυμπος, η Βεργίνα, η Πέλλα, η Χαλκιδική, τα Στάγειρα, η Βέροια κλπ. Με τόσο δυνατό brand που έχει η Θεσσαλονίκη και οι γύρω περιοχές μας αν διορθώσουμε τα κακώς κείμενα δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερη προώθηση. Η γαστρονομία μας πιστεύω ότι είναι η καλύτερη σε όλο τον πλανήτη
-Ποια αξιολογείτε ως τα κρισιμότερα προβλήματα (τουριστικής ή μη τουριστικής φύσης) της Θεσσαλονίκης τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την περεταίρω τουριστική της ανάπτυξη, και τι σκοπεύετε να κάνετε για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά;
-Η πόλη δεν είναι φιλική και λειτουργική για τον τουρίστα. Είναι βρώμικη και θορυβώδης, με πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή φόρτιση στο οδικό της δίκτυο. Δεν έχει οργανωμένα ΜΜΜ και είναι χωρίς στοιχειώδη τουριστική πληροφόρηση. Υπάρχει έλλειψη δημόσιων τουαλετών και χώρων βραχυχρόνιας εναπόθεσης αποσκευών. Όλα αυτά τα αναλύουμε στο πρόγραμμα μας για το πως θα τα αντιμετωπίσουμε.
-Ποιες θεωρείτε ως τις σημαντικότερες αγορές-πηγές δυνητικών επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, και πως προτείνετε να προσεγγιστούν αποτελεσματικά;
-Μπορούμε με τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η πόλη να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σχετικά κοντά με την Κωνσταντινούπολη και άλλες πρωτεύουσες βαλκανικών χωρών όπως επίσης και με τις γειτονικές προς αυτές χώρες. Μιλάμε για πάνω από 100 εκατομμύρια εν δυνάμει μελλοντικούς τουρίστες. Με τους νέους οδικούς άξονες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές και με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου η πόλη μας μπορεί να αποτελέσει εύκολο και προσιτό προορισμό και αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε απόλυτα. Γιατί σε όλους αυτούς τους λαούς αρέσει η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα. Αν κατασκευασουμε τις κατάλληλες υποδομές (πχ πάρκινγκ γιατί αρκετοί καταφθάνουν με αυτοκίνητο) και αν γίνει η πόλη πιο λειτουργική και πιο φιλική τότε θα αυξηθεί και η προσέλευση των τουριστών.
-Ο τουρισμός και η τουριστική ανάπτυξη ενός προορισμού αποτελεί υπόθεση όλων μας, προϋποθέτει σύμπνοια και ευρύτατες συνεργασίες, και μπορεί να αποφέρει όφελος στο σύνολο του πληθυσμού. Όμως, καθώς αυτές οι δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, την επόμενη μέρα των εκλογών θα χρειαστούν αποτελεσματικές συνεργασίες και συναινέσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Πως, με ποιους, και με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να συνεργαστείτε για θέματα τουρισμού;
-Όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά για όλα τα θέματα θα μιλήσω και θα συνεργαστώ με όλο τον κόσμο. Κατεβαίνω για δήμαρχος Θεσσαλονίκης και δεν είμαι εκπρόσωπος κάποιου κόμματος.
-Σύμφωνα με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική, η επιτυχής διαχείριση και προβολή ενός τουριστικού προορισμού είναι έργο ενός και μόνο φορέα (Destination Management Organization – DMO) ο οποίος είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και αποτελεί ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα). Ο φορέας αυτός διοικείται και λειτουργεί από στελέχη-επαγγελματίες της διοίκησης και μάρκετινγκ τουρισμού, και όχι από υπαλλήλους φορέων, οργανισμών της αυτοδιοίκησης, συμβούλους αιρετών ή από τους ίδιους τους αιρετούς. Ένας τέτοιος φορέας χρηματοδοτείται τόσο από δημόσιους πόρους όσο και από ιδιωτικούς, και στο διοικητικό του συμβούλιο συμμετέχουν (ως μη εκτελεστικά μέλη) εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, δημόσιων οργανισμών, κλαδικών φορέων, επιχειρήσεων, Α.Ε.Ι., ερευνητικών εργαστηρίων (όπως το TourLab), κ.α. Εξηγήστε μας εάν αποδέχεστε το μοντέλο αυτό, και: α) αν ναι, πως θα συνδράμετε και θα συμμετέχετε στη δημιουργία και στη λειτουργία ενός ανάλογου φορέα DMO για τη Θεσσαλονίκη, ή β) αν όχι, για ποιους λόγους διαφωνείτε και τι ακριβώς προτείνετε για τη διαχείριση και προβολή της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού.
-Δεν το γνώριζα ότι υπάρχουν τέτοιοι αντίστοιχοι οργανισμοί. Τώρα καταλαβαίνω ότι έτσι δικαιολογούνται οι επιτυχίες των άλλων χωρών. Γι΄ αυτό είμαι πανευτυχής που θα δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος φορέας επί των ημερών μου και θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις.
-Σκοπεύετε να συνεργαστείτε και να αξιοποιήσετε τις ερευνητικές δυνατότητες και την συσσωρευμένη τεχνογνωσία σε θέματα τουρισμού που διαθέτουν ορισμένοι εξειδικευμένοι φορείς – όπως για παράδειγμα το Ερευνητικό Εργαστήριο Τουρισμού “TourLab” – που για την ώρα παραμένουν αναξιοποίητα από την τοπική αυτοδιοίκηση; Αν ναι, με τι τρόπους;
-Είναι αυτονόητο ότι οι επιστημονικές μελέτες είναι εργαλεία για την επίτευξη κάποιου στόχου. Βεβαίως, θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με τους ειδικούς και θα αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε τεχνογνωσία εφόσον κρίνουμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί.
-Σύμφωνα με διαχρονικές αλλά και με πρόσφατες έρευνες, η υπάρχουσα εικόνα της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού είναι συγκεχυμένη και η τουριστική ταυτότητά της δεν είναι σαφής. Πως φαντάζεστε τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό σε 3 χρόνια από τώρα, και ποια θα πρέπει να είναι η εικόνα και η ταυτότητα της πόλης; Τι σκοπεύετε να κάνετε για τη διαμόρφωσή της;
-Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι προορισμός για 12 μήνες λόγω του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της και η ταυτότητά της πρέπει να είναι πολύπλευρη. Τι θα κάνω; Σε 3 χρόνια η πόλη θα είναι πιο καθαρή και πιο φιλική για τον τουρίστα. Θα δημοπρατηθούν και θα δοθούν οι δημόσιες τουαλέτες σε ιδιώτες ενώ όσες δεν είναι προσβάσιμες σε ΑΜΕΑ θα γίνουν. Θα τοποθετήσουμε χώρους φύλαξης αποσκευών. Θα υπάρχει πληρέστατη πληροφόρηση με κατατοπιστικές θεματικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν διάσπαρτα στο ιστορικό κέντρο. Το εισιτήριο από όλα τα μουσεία και τα αξιοθέατα της πόλης θα ισχύει και ως εκπτωτικό κουπόνι σε συνεργαζόμενα μαγαζιά σίτισης, ένδυσης και σε όποια άλλα θέλουν να συμμετάσχουν. Τα συγκεκριμένα καταστήματα θα έχουν αναρτημένο στην πρόσοψή τους σχετικό σήμα με την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και την έκπτωση που προσφέρουν στον τουρίστα. Κατά την επέτειο της 26η Οκτωβρίου θα γίνεται αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης, με συμμετέχοντες που θα φορούν στολές εποχής. Την 28ης Οκτωβρίου, μετά την παρέλαση, θα παρουσιάζεται ένα υπερθέαμα στην Ν. Παραλία με εικονικές βολές αεροπλάνων και ελικοπτέρων και με την συμμετοχή δυνάμεων ΟΥΚ. Στόχος μας είναι η αναπτέρωση του πατριωτικού ηθικού του πληθυσμού και η προσέλκυση τουριστών. Θα υπάρξει αναβάθμιση και πλήρης αξιοποίηση της Νέας Παραλίας, με τη δημιουργία μέσα στην θάλασσα δύο μεγάλων συντριβανιών σαν της Γενεύης που θα φωτίζονται το βράδυ ενώ στις πλατφόρμες όπου θα βρίσκονται θα μπορούν να αναγράφονται οι χορηγοί της χρονιάς για την πόλη καταβάλλοντας ένα εύλογο τίμημα. Ακόμη, θα υπάρχει ασφάλεια με τη συνδρομή δημοτικών υπαλλήλων, ελεύθερο wi fi, μικροί οργανωμένοι χώροι υπαίθριων συναυλιών από μουσικά γκρούπ της πόλης και οριοθέτηση ειδικού χώρου για τους μικροπωλητές.